Centrul Cultural Swar Arpan s-a născut din pasiune pentru muzică, frumos, artă și adevăr sub indrumarea lui  Carmen Silvia Dumitrescu, fondatoarea organizatiei. Absolventă a Universitatii Bucuresti (Facultatea de Limbi si Literaturi Străine) și a Universitătii Prayag Sangeet Samiti, India (Facultatea de Muzica Clasica Vocala Hindustani),  apropierea lui Carmen de cultura indiană a avut loc în adolescență, când a întalnit-o pe S.S. Shri Mataji Nirmala Devi, această experiență având un rol hotărâtor în formarea personalității sale.  

 

Mânată de dorința arzătoare de a cunoaște cultura și civilizația indiană din interior, visul i-a devenit realitate în urma burselor de studiu pe care le-a obținut, mai întâi pentru limba hindi  și apoi pentru studiul muzicii clasice indiene. Astfel, de mai mulți ani, Carmen este dedicată muzicii indiene clasice, pe care o studiază în India în sistemul  tradițional guru-shishya parampara (sistem antic care presupune nu numai transmiterea cunoștințelor, ci și asimilarea culturii ca un tot unitar, a spriritualitătii, al modului de viată,  discipolul dovedind  devoțiune pentru artă), sub îndrumarea inspirată a maestrei sale, Mahua Mukherjee, vocalistă a stilului Hindustani (Nordul Indiei), aparținând stilului Patiala Gharana.

 

Centrul Cultural "Swar Arpan"  este o organizație non-profit cu sediul în România,  având ca obiectiv sensibilizarea prin artă, cu accent special pe muzica indiana clasica, dansul și cultura indiene ca forme vechi de arta, care și-au menținut puritatea peste milenii și sunt de natură divină.

 

Scopul nostru este să promovăm cultura indiană clasică (muzica și dansul indian clasic, etc.) la nivel mondial, precum și artiștii clasici de origine indiană și non-indiană, prin care dorim să împărtășim experiența unică a întâlnirii cu o nouă dimensiune a liniștii interioare prin muzică.

Suntem motivați de impactul extraordinar care a fost trăit de mii de oameni din întreaga lume, cu sau fără o pregătire muzicală, care au venit în contact cu muzica indiană clasică .

 

Fiind încurajați de efectele experiențelor la nivel global ale muzicii indiene clasice asupra ființei mentale, emoționale și fizice, încercăm să aducem marele tezaur al muzicii indiene clasice aproape de masele largi, cu un grad mare de accesibilitate pentru toți, indiferent de națiune, etnie, convingeri și experiențe spirituale, etc.

Deși este centrat pe activități culturale preponderent din spațiul indian, Centrul Cultural  ”Swar Arpan” nu promovează numai dansul și muzica indiană clasică. Aceste forme de artă sunt doar un domeniu demn de atenție datorită naturii lor divine, pământul sfânt al Indiei păstrând, de mii de ani, valori culturale și spirituale mărețe. 

 

Mai mult decât a promova doar cultura inaidna, Centrul Cultural Swar Arpan  dorește să promoveze cele mai înalte valori culturale universale, indiferent de țară, religie, statut social, etc. Așadar, toți artiștii care doresc să ilumineze umanitatea cu arta lor și dețin abilitățile și necesare, sunt invitați cu căldură să ne contacteze.