Muzica clasică indiană Muzica clasică indiană , a cărei traiectorie străbate mileniile istoriei, a fost întotdeauna un mod frumos, divin de a-L lăuda, de a-L venera pe Dumnezeu. Aceasta cuprinde un număr infinit de Raga -melodii care au la baza anumite reguli și care , în analogie cu muzica clasică occidentală, se aseamănă gamelor muzicale. Fiecare raga urmează anumite reguli specifice, referitoare mai ales la numărul de note, la modul de prezentare a fiecărei note în parte, la emoțiile și sentimentele pe care fiecare raga le exprimă. Emoțiile și sentimentele sunt cunoscute ca cele 10 Rasa, acestea fiind prezente în literatură, muzică, precum și în dansul clasic indian.

 

 

Aplecându-ne asupra etimologiei termenului "Raga", "Ra" înseamnă "energie", iar "GA" înseamnă "care se mișcă". Se spune că ragas-urile antice au fost create de către sfinții care, în meditația lor, au auzit sunetele create de mișcarea Energiei Divine, cunoscută sub numele de Kundalini, care se află în fiecare ființă umană.

 

Ragas-urile, prin mișcarea sunetelor muzicale în eter (Aakash), transportă energia divină, elevând nivelul de conștiință al ascultătorilor, făcându-i să experimenteze o nouă dimensiune a conștiinței. Acest lucru poate fi experimentat în mod clar atât de artiști, cât și de publicul larg. În terminologia indiană, muzica clasică indiană este descrisă nu doar ca mijloc de relaxare sau delectare ("Manoranjan") , ci mai mult decât atât, ea oferă ceea ce se numește "Atmaranjan" - experiența Spiritului, în care orice persoană se întâlnește cu propriul sine. În terminologia indiană, muzica clasică indiană este descrisă nu doar ca mijloc de relaxare sau delectare ("Manoranjan") , ci mai mult decât atât, ea oferă ceea ce se numește "Atmaranjan" - experiența Spiritului, în care orice persoană se întâlnește cu propriul sine.

 

Mai mult decât doar o simplă experiență senzorial-auditiva, muzica indiană clasică are acțiuni benefice extraordinare asupra sistemului nervos central, de multe ori chiar efecte terapeutice, de aici și termenul "terapie prin muzica". Mult mai mult decât doar o simplă experiență senzorial-auditiva, muzica indiană clasică are acțiuni benefice extraordinare asupra sistemului nervos central, de multe ori chiar efecte terapeutice, de aici și termenul "terapie prin muzica".